måndag 1 oktober 2012

Bukfetmans fara - Ur DN

Saxat från Dagens Nyheter. Jag är ledsen. otroligt ledsen över att vara inte bara den minst attraktiva av kroppstyper, men också den farligaste. VAFAN går jag inte ner för?


Folksjukdomar

Så farlig är bukfetman

Publicerad 2011-01-28 11:03
Foto: Beatrice Lundborg När sonen vill ha pizza eller pannkaka gör Monika Gullberg numera en fullkornsmacka eller en sallad med lax.

Del 1. BUKFETMA. Den beskrivs som den moderna världens farsot. Nya rön visar att bukfetman är mycket farligare än vi tidigare trott. Den kan kopplas till både hjärtsjukdom, reumatism, psoriasis, tandlossning och en rad livshotande cancerformer. Under våren ska Insidan skildra de folksjukdomar som drabbar allt fler och allt yngre, och som tycks hänga ihop.
Vissa människor verkar drabbas av allt. På läkarspråk kallas fenomenet samsjuklighet. Och många av de riktigt stora folksjukdomarna hänger faktiskt ihop.
Andelen överviktiga eller feta i Europa har fördubblats på tjugo år. Det extra fettlager som förr var ett tecken på välstånd är i dag ett galopperande samhällsproblem.Fetman beskrivs som den moderna världens farsot, ja som den största pandemin sedan pesten. Fetman är nämligen farlig av flera skäl.
Väl belagda samband finns, inte bara mellan fetma, höga blodfetter, högt blodtryck och diabetes (det som brukar kallas för det metabola syndromet) utan också mellan de här sjukdomarna och en mängd andra sjukdomar, som till det yttre inte tycks ha så mycket gemensamt. Som till exempel tandlossning, hjärt-kärlsjukdom, reumatism, psoriasis, bröstcancer, cancer i bukspottkörteln och sjukdomar i luftvägarna och mag-tarmkanalen.
Grunden till alltihop kan vara, tror allt fler forskare, en låggradig inflammation i kroppens vävnader. Vad som startar inflammationen är oklart. I vissa fall skulle det kunna vara ett inflammerat tandkött. Men den viktigaste orsaken är sannolikt vår alltmer tilltagande bukfetma. För i bukfetman produceras hundratals olika signalämnen, så kal-lade cytokiner, varav många är inflammationsframkallande.
Att inflammatoriska ämnen produceras i kroppen skulle kunna förklara varför ett vanligt, receptfritt, smärtstillande läkemedel (acetylsalicylsyra) verkar kunna skydda inte bara mot hjärtinfarkt och stroke, utan också mot en rad olika cancerformer, enligt flera studier. Cancerrisken minskar, troligen för att ämnet hämmar små inflammationer.
Vi sitter mer än någonsin tidigare i historien, och ju mer stillasittande vi är, desto större risk att dö i förtid. Den ”aktiva soffpotatisen” kallar australiska forskare oss som sitter på jobbet, sitter i bilen, sitter framför datorn eller tv:n – och sedan kör ett pass på gymmet då och då. Av dygnets 24 timmar sover vi i snitt åtta, strosar omkring i 6,5 timmar, rör oss rejält en halvtimme och sedan sitter vi helt stilla i nio timmar.
Totalt tillbringar vi över 70 procent av den vakna tiden med att sitta stilla, konstaterar forskarna. Och det kan inte kompenseras av att man motionerar, till exempel en halvtimme om dagen. Lika viktigt är att bryta stillasittandet.
En studie av nära 9 000 människors tv-tittande har nyligen visat att den som sitter framför tv:n mer än fyra timmar om dagen har nästan 50 procents högre risk att dö i förtid jämfört med den som bara tittar två timmar om dagen. När det gäller död i hjärt-kärlsjukdom är risken 80 procent högre. Och en ny svensk studie har visat att personer som tar bilen till jobbet löper 74 procents högre risk att drabbas av hjärtinfarkt än de som går, cyklar eller åker kollektivt.
– Det här är ruggiga siffror, säger Mai-Lis Hellénius, professor i hjärt-kärlprevention och ansvarig för livsstilsmottagningen vid hjärtkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Vi har underskattat riskerna med stillasittande. Att träna regelbundet är bra men det räcker inte för att väga upp att vi rör oss så litet till vardags.
Jämfört med att sitta stilla ökar energiförbrukningen med 50 procent om man reser sig upp. Bara genom att börja stå upp och arbeta två timmar om dagen, kan man gå ner i vikt tio kilo på ett år.
Att stillasittandet gör oss feta och därmed sjuka beror på att kroppens mekanism för fettförbränning stoppas när vi inte rör oss. Nya amerikanska studier visar att det enzym (lipoproteinlipas, LPL), som ska ta hand om förbränningen av blodfetter, stängs av när vi sitter still längre stunder. Vilket gör att koncentrationen av plackbildande fetter i blodet ökar och därmed risken för åderförkalkning och hjärt-kärlsjukdomar.
Försök på råttor har visat att när de tvingas vara helt stilla, sjunker LPL-aktiviteten till ett minimum. För att LPL-nivån ska bli normal, räcker det att råttorna får röra sig som vanligt. Preliminära resultat, som ännu inte är publicerade, visar att det ser ut på samma sätt i människors muskler. Positivt är att det räcker med att resa sig då och då, gå en sväng, vifta litet med armarna eller sträcka på sig, för att mekanismen ska komma i gång igen.
– Det verkar som om LPL-aktiviteten, liksom de små proteiner som ska pytsa in socker i våra celler, har en on-off-knapp – en strömbrytare – som slås av när man sitter stilla och slås på när man börjar röra på sig och använda musklerna. Varför det är så vet vi inte, säger Mai-Lis Hellénius, vi behöver mer kunskap om stillasittandets fysiologi.
Monika lade om kosten och började springa
Att aldrig känna sig okej, helst köpa kläderna på nätet, bara ha jeans med resår och alltid vända bort blicken från spegeln. Det är, säger Monika Gullberg, vad det innebär att vara överviktig.
– Man stänger av från huvudet och neråt, kroppen under hakan finns liksom inte. Ändå är man så väl medveten om hur fet och ful man är. Och när man ändå är det så spelar det ju ingen roll om man äter litet till.
Drygt 75 kg tung till de 163 centimetrarna och med ett rejält bukomfång fick Monika, 33 år gammal, för ett halvår sedan veta att hennes blodfetter var förhöjda.
– Hjärtsjukdomar fanns inte i min värld. Klart det var en varningssignal.
Som en av de allra yngsta patienterna på Karolinska sjukhusets livsstilsmottagning har hon sedan dess framträtt i medierna och berättat om hur hon lyckades gå ner tolv kilo på tre månader. Genom att börja motionera, skippa godiset, dra ner på läsken och byta ut korven och pastan mot grönsaker, fisk och kyckling. Ett lyckat resultat, absolut. Och visst känner Monika sig i dag både piggare och mer nöjd med sig själv.
Men att ändra livsstil är ingen enkel sak.
Dels är det, särskilt som ensamstående förälder, svårt att hitta tid till timslånga promenader, löpturer och gymbesök.
– Men det går. Jag lämnar Hampus på fritids kvart i sju, och så tar jag min runda innan jobbet börjar.
Dels är nyttig mat också en fråga om pengar.
– Det är ju inte klokt att det är billigare att köpa falukorv än tomater och gurka. Jag jagar ständigt extrapriser.
Men det tristaste, tycker Monika, är att det inte är lika kul att äta längre. Godiset saknar hon visserligen inte, trots att hon tidigare åt plockgodis varje dag, kunde ta en snickers och cola till frukost och drack minst tre liter läsk varje helg.
– Men maten har blivit tråkigare. Det är ständigt fisk och kyckling, jag är så fruktansvärt trött på det.
När sonen vill ha pizza eller pannkaka tar Monika numera en fullkornsmacka med makrill eller avokado. Eller gör en sallad med en bit lax. Och det går ju. Men har man en gång lärt sig älska snabbmakaroner med smör och riven ost känns det som en förlust att inte kunna äta det mer.
– Jag har faktiskt tappat matlusten. Men det är ett pris jag får betala.
Och om nu maten inte ger så stora kickar längre, går det ändå att hitta annat som gör det.
– Att springa ger mig faktiskt ruskiga kickar. När jag sprungit en runda på morgonen och står och ser solen gå upp, då känns det verkligen bra i mig. Den känslan går det inte att få genom mat.
Och Monikas nya vanor har smittat av sig. Numera går pojkvännen på gym fem dagar i veckan.
– Förr var det chips och kolla på film i soffan som gällde. Nu springer vi ihop och tävlar i uppförsbackarna.

1 kommentar:

  1. Det låter så jävla lätt. Ändå fungerar det inte denna gång för mig. Vad ska jag göra?(fråga ut i rymden till ingen)

    SvaraRadera